Zomerhuisjesschoorl.nl

Over Schoorl

Het duindorp Schoorl ligt 10 kilometer ten noorden van Alkmaar, aan de rand van de mooie Schoorlse duinen, en behoort tot de Gemeente Bergen.  In het centrum vindt u talrijke terrasjes, cafés en restaurants en een gevarieerd winkelaanbod. 

Centraal in het dorp ligt het 'klimduin'. Als u de klim aandurft wordt u beloond met een prachtig uitzicht over Schoorl en het aangrenzende polderlandschap.

De Schoorlse duinen zijn de breedste en hoogste van Nederland en hebben een oppervlakte van 1800 hectare. 

Er is een 15 kilometer lang mountainbike parcours (het zwaarste van Nederland). Hier kunt u nog echt wandelen en verdwalen!

Er zijn kilometers fiets- en wandelpad, waarna u uitkomt bij de kleine, rustige strandafgangen van Schoorl aan Zee. 

De brede, schone stranden bij Hargen, Camperduin en Bergen aan Zee zijn ook met de auto bereikbaar. 


De ANWB heeft 'De Brede Duinenroute' uitgeroepen tot kampioen fietsroute van het jaar 2005. En in 2022 de mooiste duinwandeling “Boswachterspad Stuifduinentocht (Schoorlse Duinen)” als 1 van de 12 mooiste wandelroutes van Nederland.

De trappen naar het hoogste duin van Nederland, wie heeft ze in de afgelopen 10 jaar niet beklommen? Onlangs zijn de trappen gerenoveerd.

De staande balk is vervangen door corten-staal. Het staal is aan de bovenzijde omgebogen, zodat er geen smalle scherpe rand is. Op plaats waar je je voeten neer zet, zijn weer zand en schelpen aangebracht. De leuningen zijn weer van hout, van robinia. 

Dit is het duurzaamste hout dat in Nederland groeit. 

Ook het Bezoekerscentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is zeker een bezoekje waard! 

Hier zijn fiets- en wandelroutes verkrijgbaar.

Het is mogelijk om een ochtendje met de boswachter de boeiende flora en fauna van het duingebied te bekijken.

Met de Zonnetrein door de duinen!


Deze trein biedt mensen met en zonder lichamelijke beperkingen, ook rolstoel toegankelijk, dus voor iedereen de mogelijkheid  dit unieke gebied te bezoeken. Op een duurzame manier. De trein is geluidsarm. Er vindt geen verstoring van de natuur plaats. Vanuit de trein heeft u een prachtig uitzicht op unieke plekken in het bos en duingebied.

Vanaf 2 april rijdt de Zonnetrein weer op zondagen en woensdagen door de Schoorlse Duinen. ☀️🍀 Boek tijdig jouw ticket. Ook te boeken voor groepen! 
Voor groepen


De trein rijdt ook op aanvraag. De minimale deelname is dan 20 personen. Voor 20 personen betaal je € 250, voor elke volgende deelnemer betaal je € 12,50 extra. Neem contact op met het buitencentrum om de mogelijkheden te bespreken.

Restaurant HonkeyTonk in Schoorl heeft nieuwe eigenaren

Frank en Marjon


Gepubliceerd: 7 april 2023


Restaurant HonkeyTonk in Schoorl heeft nieuwe eigenaren

Afgelopen week zijn ze enthousiast gestart met hun nieuwe uitdaging. Zoals velen inmiddels hebben kunnen zien, zijn ze druk aan het verbouwen. Daar zullen ze de aankomende tijd nog veel mee bezig zijn.

Gastvrijheid staat hoog in het vaandel en de gast wordt bij hen nog echt in de watten gelegd.

Kom gauw lekker ontspannen genieten in het fijne, sfeervolle restaurant onderaan het Klimduin in Schoorl.

Bij een nieuwe start horen ook nieuwe mensen. Zou jij het leuk vinden om te komen werken bij Honkey Tonk? Bijvoorbeeld in de keuken, bediening, afwas? Stuur ons een berichtje dan kunnen we samen in gesprek.


Jan en Henny werden 24 jaar geleden de derde eigenaars van HonkyTonk in de historie van het bedrijf. Waar HonkyTonk nu vooral een familierestaurant is met een café, stond het vroeger ook bekend als een dancing. De oude dansvloer ligt er nog. ,,Mensen die hier komen, vertellen vaak dat ze hier nog gedanst hebben. Schoorl was vroeger echt een uitgangsgebied met tien kroegen’’, aldus Jan. HonkyTonk is onlosmakelijk verbonden met het Klimduin. Henny: ,,Hier ligt zand op de vloer en er komen veel gezinnen met kinderen. Het is een superplek.’’ Na de afgelopen zomer besloten Jan en Henny hun zaak in de verkoop te zetten. Horecatijgers Frank en Marjon nemen de Honky Tonk nu over. Henny zegt het team met vertrouwen aan de nieuwe eigenaren over te dragen.


Een werkende korenmolen uit 1772

De MTB-route van Schoorl is de nummer 2 van de 11 mooiste van Nederland (14,2kilometer)

Een klassieker onder de MTB-routes inmiddels én een ode van een kleine 15 kilometer aan het Nederlandse Duinlandschap. Dat betekent vooral pittige klimmetjes, korte bochten en heel veel afwisseling. Het landschap verandert daarbij zo ongeveer om de seconde. Kleine valleien, de een wat dieper dan de ander, stukjes bos, krappe doorkijkjes en natuurlijk groots uitzicht over het strand: alles komt voorbij. Als kers op de taart vervolgens nog wat zwaar, los zand, als het even niet heeft geregend tenminste, voor die extra uitdaging.

De in de volksmond "Kijkduin" genaamde molen is een in 1772 als korenmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier. Al voor 1575 stond op deze plaats een windkorenmolen, die op 27 mei van dat jaar door terugtrekkende Spaanse soldaten in brand werd gestoken. Pas na 20 jaar werd er een nieuwe molen, vermoedelijk een standerdmolen, gebouwd die in 1771 werd afgebroken en vervangen door de huidige molen.

Mountainbike Schoorlseduinen.

Bij Camperduin, ten noorden van Schoorl, begint de Hondsbossche Zeewering met aan de voet daarvan vogelreservaat De Putten, een binnendijkse plek met brak water. Een zeer geliefde plek voor vogelspotters.