Zomerhuisjesschoorl.nl

In de omgeving van Schoorl

Wie van fietsen houdt moet zeker een tochtje maken over de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk. De  bouw van de dijk (ter verdediging tegen de zee) is in 1248 voltooid. Veel zogenaamde 'wielen', binnendijkse meertjes, doen getuige van vele dijkdoorbraken.

Nog meer natuur. Tussen Schoorl aan Zee en Bergen aan Zee kunt u een bezoek brengen aan de Kerf. In 1997 werd een gat in de eerste duinenrij gegraven. Hierdoor kan naast het zeewater, het kalkrijke strandzand de kalkarme duinen in stuiven. Het water werd daardoor brak en er kwam ruimte voor allerlei organismen. Er groeien nu verschillende soorten planten, waaronder ook beschermde soorten.

Direct achter de Hondsbossche Zeewering (de dijk van Camperduin naar Petten) vindt u natuurgebied De Putten. Vanaf de zeewering krijgt een bezoeker een prima beeld van het gebied, dat doorsneden is met waterlopen en - direct achter de kustlijn - een aantal plassen. De Putten is vooral uniek vanwege de vegetatie: die bestaat met name uit zilte gewassen als zulte en zeekraal, wat tamelijk bijzonder is voor binnendijkse gebieden. De planten gedijen prima door het zoute kwelwater dat onder de zeewering doorsijpelt in de polder.

Voor wie meer leven in de brouwerij wil: zo'n 5 kilometer ten zuiden van duindorp Schoorl ligt het kunstenaarsdorp Bergen, met zijn vele terrasjes, cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Ook zijn er in Bergen verschillende musea en galeries.

Veel vertier en winkelplezier vindt u Alkmaar, zo'n 10 kilometer ten zuiden van Schoorl. Alkmaar heeft een gezellig centrum, veel oude grachten met monumentale panden. 

In een rondvaartboot kunt u de oude gevels bewonderen. In het zomerseizoen vindt op de vrijdagochtend de wekelijkse kaasmarkt plaats.

Van Blanckendaellpark in Tuitjenhorn, een kleine dierentuin met boerderijdieren, maar ook apen, pinguïns, kangoeroes, flamingo's, kamelen en lama's enz. Er is een museum over het (h)eerlijke boerenleven. Voor de kinderen is er een speeltuin.

Vlindorado, in het Waarland.  Al jaren een kwekerij van anthuriums, maar nu is ook een lang gekoesterde droom in vervulling gegaan: Een overdekt vlinderparadijs van ruim 1000 vierkante meter waar de vlinders vrolijk rondfladderen langs de vele bloeiende planten en waterpartijen. Een bezoekje waard!!!!

Zo'n 15 kilometer ten noorden van Schoorl ligt het gezellige stadje Schagen. In het zomerseizoen kunt u daar elke donderdag terecht voor de Westfriese markt, er is een optocht met oude koetsen bemand door mensen in klederdracht, op het plein rond de kerk wordt gedanst. Een bezoekje aan de Museumboerderij Vreeburg is ook zeer de moeite waard.

Ook de moeite waard is een bezoek aan het Museum Broeker Veiling in Langedijk, een museum op en aan het water, gebouwd in 1912. U kunt aan een echte veiling deelnemen en handelaar van de dag worden (ook voor kinderen erg leuk!). De Broeker Veiling grenst aan het Rijk der Duizend Eilanden. Akkertjes, vaak niet groter dan een paar honderd vierkante meter en alleen bereikbaar per schuit. Een van de hoogtepunten van uw bezoek is de rondvaart!

Speelpark de Swaan, vlak bij het recreatiegebied het Geestmerambacht,  in Oudkarspel, een park vol speelplezier, o.a.: klimtorens en familiespringkussens, een zandspeeltuin, een liedjesbos, tafeltennis, jeu de boules etc. Er is een barbecue-plein en er worden schilderworkshops gegeven.