Zomerhuisjesschoorl.nl

Over Schoorl

Het duindorp Schoorl ligt 10 kilometer ten noorden van Alkmaar, aan de rand van de mooie Schoorlse duinen, en behoort tot de Gemeente Bergen.  In het centrum vindt u talrijke terrasjes, cafés en restaurants en een gevarieerd winkelaanbod.

Centraal in het dorp ligt het 'klimduin'. Als u de klim aandurft wordt u beloond met een prachtig uitzicht over Schoorl en het aangrenzende polderlandschap.

De Schoorlse duinen zijn de breedste en hoogste van Nederland en hebben een oppervlakte van 1800 hectare.

Er is een 15 kilometer lang mountainbike parcours (het zwaarste van Nederland).



Hier kunt u nog echt wandelen en verdwalen!

Er zijn kilometers fiets- en wandelpad, waarna u uitkomt bij de kleine, rustige strandafgangen van Schoorl aan Zee.

De brede, schone stranden bij Hargen, Camperduin en Bergen aan Zee zijn ook met de auto bereikbaar.


De ANWB heeft 'De Brede Duinenroute' uitgeroepen tot kampioen fietsroute van het jaar 2005. En in 2022 de mooiste duinwandeling “Boswachterspad Stuifduinentocht (Schoorlse Duinen)” als 1 van de 12 mooiste wandelroutes van Nederland.

De trappen naar het hoogste duin van Nederland, wie heeft ze in de afgelopen 10 jaar niet beklommen? Onlangs zijn de trappen gerenoveerd.

De staande balk is vervangen door corten-staal. Het staal is aan de bovenzijde omgebogen, zodat er geen smalle scherpe rand is. Op plaats waar je je voeten neer zet, zijn weer zand en schelpen aangebracht. De leuningen zijn weer van hout, van robinia.

Dit is het duurzaamste hout dat in Nederland groeit.

Ook het Bezoekerscentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is zeker een bezoekje waard!

Hier zijn fiets- en wandelroutes verkrijgbaar.

Het is mogelijk om een ochtendje met de boswachter de boeiende flora en fauna van het duingebied te bekijken.

Met de Zonnetrein door de duinen!


Deze trein biedt mensen met en zonder lichamelijke beperkingen, ook rolstoel toegankelijk, dus voor iedereen de mogelijkheid  dit unieke gebied te bezoeken. Op een duurzame manier. De trein is geluidsarm. Er vindt geen verstoring van de natuur plaats. Vanuit de trein heeft u een prachtig uitzicht op unieke plekken in het bos en duingebied.

Vanaf 2 april rijdt de Zonnetrein weer op zondagen en woensdagen door de Schoorlse Duinen. ☀️🍀 Boek tijdig jouw ticket. Ook te boeken voor groepen!




Voor groepen


De trein rijdt ook op aanvraag. De minimale deelname is dan 20 personen. Voor 20 personen betaal je € 250, voor elke volgende deelnemer betaal je € 12,50 extra. Neem contact op met het buitencentrum om de mogelijkheden te bespreken.

Een werkende korenmolen uit 1772

De MTB-route van Schoorl is de nummer 2 van de 11 mooiste van Nederland (14,2kilometer)

Een klassieker onder de MTB-routes inmiddels én een ode van een kleine 15 kilometer aan het Nederlandse Duinlandschap. Dat betekent vooral pittige klimmetjes, korte bochten en heel veel afwisseling. Het landschap verandert daarbij zo ongeveer om de seconde. Kleine valleien, de een wat dieper dan de ander, stukjes bos, krappe doorkijkjes en natuurlijk groots uitzicht over het strand: alles komt voorbij. Als kers op de taart vervolgens nog wat zwaar, los zand, als het even niet heeft geregend tenminste, voor die extra uitdaging.

De in de volksmond "Kijkduin" genaamde molen is een in 1772 als korenmolen gebouwde ronde stenen bovenkruier. Al voor 1575 stond op deze plaats een windkorenmolen, die op 27 mei van dat jaar door terugtrekkende Spaanse soldaten in brand werd gestoken. Pas na 20 jaar werd er een nieuwe molen, vermoedelijk een standerdmolen, gebouwd die in 1771 werd afgebroken en vervangen door de huidige molen.

Mountainbike Schoorlseduinen.

Bij Camperduin, ten noorden van Schoorl, begint de Hondsbossche Zeewering met aan de voet daarvan vogelreservaat De Putten, een binnendijkse plek met brak water. Een zeer geliefde plek voor vogelspotters.